De olika faserna i mitt liv

Sitter och pratar sömn med en på twitter och han frågade om jag var mer eller mindre jämt trött eftersom jag sover så illa så jag tänkte skriva om hur det är. Allt hänger ju på i vilken fas jag befinner mig i.

 • Den depressiva fasen: Jag är kroniskt trött. Men bara för att jag är trött så betyder det inte att jag kan sova, snarare tvärtom. Jag sover illa, vaknar trött, går trött hela dagen och det spelar ingen roll hur mycket jag aktiverar mig, jag är trött ändå. Lägg till dåligt med sömn på det.
 • Den maniska fasen: Inget får mig trött! Jag kan inte sova, kan dock bli så att jag är sjukt trött i kroppen men är så uppe i varv att jag inte kan komma ner och skulle jag mot all formodan somna så sover jag oroligt med mycket mardrömmar.
 • Den “friska” fasen: Antingen sover jag gott och mår relativt bra. Jag somnar och sover hela natten, känner mig utvilad när jag vaknar. Alternativt så somnar jag men vaknar flera gånger per natt men är ändå rätt pigg på dagen. Här brukar jag oftast behöva ta en powernap för att orka. Detta påverkar inte nattsömnen.

Nu befinner jag mig nog i den friska fasen. Jag somnar fort när jag lägger mig och vaknar tidigt. Idag vaknade jag runt 4:45 och kände mig pigg… Nu börjar jag dock känna mig lite sömnig, men ska ta en kopp kaffe och sätta mig med en bok, sen vilar jag lite senare. Kan dock inte lägga mig för att vila för sent för Då störs nattsömnen. 

Den friska fasen är så klart den jag tycker bäst om, ångesten ligger på håll, jag kan leva ett relativt gott liv, jag kan ex handla så länge det inte är För mycket folk i rörelse. Jag har i dagsläget inte tagit någon Sobril på några dagar vilket känns som ett rekord. Från att ha tagit dagligen, ibland flera på en dag till detta.

Jag har nu mycket energi, inte för mycket är bra för då är risken stor att jag hamnar i den maniska fasen så när jag är i den friska fasen så måste jag ändå vara på min vakt. Bara för att jag har mycket energi så kan jag inte leva för aktivt för att då bli dålig igen.

Jag räknar den maniska fasen som något dåligt då jag är så uppspeedad så inget projekt blir avklarat, jag påbörjar 1000 saker, men inget blir klart. Under den depressiva fasen blir istället inget gjort. Att göra något så simpelt som duscha tar enormt med energi och det kan gå dagar utan att jag duschar. Byter kläder gör jag, men duscha känns som ett nödvändigt ont. Något som bara är jobbigt att göra.

Under den maniska fasen kan jag duscha upp till 3 gånger/dag utan problem. Så oavsett vilken fas jag befinner mig i så är det svårt, jag måste hela tiden tänka steget längre, om jag gör si – vad får det för konsekvenser? Hela tiden, tänka, tänka, tänka… 

Det tar på krafterna kan jag lova. Men just nu, just idag är jag i fas lagom. Jag försöker att inte ta ut mig för att slippa riskera att bli manisk. Manisk fas är även farligt för ekonomin, det är då man sätter sig i klistret och vi lyckas ofta hamna där i samma veva som vi får pengar, men det är nog lite för man Vet att det är bara då man kan köpa sånt man verkligen behöver. Dumt nog handlar manofta sånt Innan alla räkningar är betalda.

Men nu, räkningarna är betalda utom hyran som betalas när jag får mina pengar. Resten som blir över går till mat. Men, det är lite hur ett liv som bioplär ser ut. Hoppas det gett någon klarhet för dig.

8 thoughts on “De olika faserna i mitt liv

 1. Pust, ja, det här lät ansträngande =( Men så skönt att du är i lagom-fasen nu, så att du kan vila.

  Skulle jag kunna få lösenordet till dina skyddade inlägg (om jag ber jättejättesnällt? ^^)
  OM du vill ge ut lösenordet, såklart =)

  Massor med kramar! <3

 2. Hej gumman <3

  GUD VAD BRA du skriver och och förklarar de olika faserna !!!

  Jag får massa AHA upplevelser hela tiden … Jag är inne i en period just nu som varit ganska lång men då jag inser och SER ; mönster , följder , verkan och orsak …

  Precis som det du nu beskrev ; SÖMNEN … samma för mig och hur jag funderar då jag är inne i maniska perioder .

  Jag har alltid TROTT att det ska vara " mycket värre " , att det liksom ska vara extremt … vet inte hur jag ska förklara ….
  Jag är ju undersköterska och skötare och när jag läste psykiatri så verkade allt så ….
  Ja vad verkade det – jag hittar inga ord .

  Sjukdomen hade inte brutit ut så på gymnasietiden – eller det var ingen som såg rättare sagt ….. odiagnostiserad gick jag runt och mådde skit och betedde mig periodvis jävligt konstigt åt . Ologiskt , haft manier och nojjor över saker hela livet – som jag inte insett eller ser förrän NU .

  Därför är det en lycka att få ta del av ditt liv – dina ord- din blogg

  JAG LÄR MIG <3

  TACK FÖR ATT DU DELAR MED DIG
  Kram Vilda

  • Men åhh, tack för dina fina ord!! Jag är själv nöjd med hur inlägget blev, hur jag lyckades förklara hur mina faser fungerar.
   Det är nog ett inlägg som kan vara lärorikt för flera tror (hoppas) jag.

   Kram kram

 3. Åh vad jag känner igen mig i din beskrivning av episoderna, du skrev jättebra! Tyvärr saknar jag friska perioder, mitt normalläge är lätt nedstämt och sömnstörningarna kvarstår även när jag mår ganska bra.
  Jättefint förklarat tycker jag, kram!

  • Tack! Som jag sa tidigare så är jag själv nöjd… Tror tyvärr jag är på väg in i en manisk fas i dagsläget vilket brukar sluta med ett grymt fall… Men jag hoppas, hoppas jag kommer slippa den evighetslånga depressiva fasen som brukar följa.. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *