Elakheter i mitt inre

Posted: 5th augusti 2012 by Miss Manic in ångest, bakslag

Åter är Angst på besök. Jag har sluppit honom en längre tid men nu börjar han härja igen, mer eller mindre dagligen. Så det blir åter en dag med extra mediciner för att  överhuvudtaget klara av att åka till staden. Måste handla lite och även in på apoteket för att hämta ut mediciner.

Fan, jag blir så ledsen över att skiten kommer tillbaka nu igen. Tack och lov följer Jonas med, då vi bränner sista ciggen nu så kommer han annars vara utan röka i flera timmar. 

Jag har nyss varit ute med Dipp och denna promenad var hon en enda stor skamfläck som skällde och slet mot allt som rörde sig, När vi var längst borta vid stationen så hörde Jonas oss ända in… Så ja, den damen vet hur man skäller. Det kändes inte alls okej att gå ut med henne men hon måste ju få göra sitt, men hon fick ingen lång promenad denna gång.

Men jag får kompensera henne efter staden och hoppas hon går snällare då. Nu är det dags att avsluta här för att fixa det sista innan bussen kommer. Usch och blä. Verkligen inget jag ser fram emot idag

 1. Jenny skriver:

  Nu får du absolut inte tro att jag är någon wisserbesser som tror att jag kan allt, men jag undrar litegrann hur du aktiverar/berikar din hund? Om du vill ha tips så bidrar jag gärna med några, hjälpa till om jag kan. Det är aldrig roligt när hunden uppför sig illa, de läser ju ofta av hur man mår och det blir som en ond cirkel – man mår dåligt och orkar inte jobba med hunden, som mår sämre och beter sig sämre, och då mår man själv ännu sämre och så vidare. Jag hoppas ni får bättre dagar snart. Kram på er.

  • Miss Manic skriver:

   Vi tränar mycket passivitetsträning, spårning, inkallning, sen allt basic som sitt, ligg, stå.
   Jag skulle vilja ha tips på mer hjärngympa för henne och sånt som egentligen är onödigt men kul att kunna, så jag tar gärna emot tips 🙂
   kram

   • Jenny skriver:

    Hur är hon med föremålsintresse? Jag tänker att om du kan omrikta hennes fokus från mötande hundar till världens bästa leksak, så kan du komma till rätta med det och då skulle mycket annat säkert kännas bättre också. En pipleksak kanske, eller kamptrasa? Den ska du bara ta fram när du ser en annan hund, försöka omrikta hennes uppmärksamhet till den. Hon får hoppa efter den, kampa med den men inte bära, när ni går förbi hunden. Sedan kan hon få leka med prylen några sekunder bara, men inte annars – det ska helt enkelt vara den bästa leksaken i hela världen. Sedan vet jag inte hur mycket ni motionerar henne, men att riktigt röja runt eller köra ett rent motionspass är också viktigt för det mentala välbefinnandet hos hunden. Har ni en cykel, eller kan ni få tag på någon gammal begagnad och köra några pass i veckan? Eller om någon av er orkar ut och jogga (det har jag aldrig orkat 😳 ).
    Hjärngympa kan vara sånt man inte tänker på, det som kallas berikning och har att göra med hundens naturliga behov. Exempel på behov som är relaterade till mat är: välja ut bytet/undersöka vad som ätligt – smyga – jaga/förfölja – äta (här finns också tyugga/slita/dra/riva) – gömma. Att ge hunden mat som inte är ätligt kanske låter skitpuckat, men då får hunden tänka och känna efter vad som går att äta. Den kanske också äter saker som förvånar. 🙂 Pröva att ge hunden ett helt rått ägg (utomhus) till exempel, det är jättekul att se vad de gör med det. Smyga/jaga kan man säga ingår i spåret, men det kan också handla om att bara ex dra en rådjursfot eller ett märgben genom skogen och låta henne leta upp det helt ofokuserat, valla av en ruta och lägga det i till exempel. Slita/riva/dra gör de ju när de äter ett helt byte, vi kan tillgodose det till exempel genom att ge hela färska ben som de måste slita bort senor/kött från. Enklare är tuggben som de kan riva slamsor ifrån. Man kan tejpa in märgben/grisöra/whatever i en kartong/ knyta in det i en gammal strumpaså att hunden får jobba för att få ut det, slita sönder och riva.
    Ett annat behov är att bädda/gräva. Har man möjlighet att åka till en sandstrand brukar det ju vara väldigt populärt, men annars kan man gå ut i skogen och göra det till en grej att få hunden att gräva i skogen. Bäddningen, där är det viktigt att hunden har filtar och annat att bädda med som den vill, om den vill.

    Berikning är (tycker jag) jätteintressant och ger hund och ägare väldigt mycket som man inte tänkt på.
    Hoppas jag inte skrivit en massa saker du redan vet eller tänkt på, jag vill absolut inte skriva dig på näsan med något.

    • Miss Manic skriver:

     Det var en jättebra kommentar med mycket tips och idéer!! Jag ska testa att ta med hennes anka nästa gång.
     Det andra du skrev, jag brukar springa med henne men bara korta sträckor och då så fort jag klarar av, sen joggar jag baklänges direkt efter – det tycker hon är jättekul.
     I skogen släpper Jonas henne dagligen så hon får söka och då kan han kasta en pinne och hon kommer Alltid tillbaka med rätt pinne och jag förstår inte hur det går till
     Nå väl, jag ska spara denna kommentar i datorn och ta fram senare 🙂

     • Jenny skriver:

      När Jonas kör sök med henne, pröva att ta med flera föremål och göm samtidigt, så skickar man henne att hämta ett i taget. Det är ett ASBRA sätt att aktivera hunden som inte kräver mycket ansträngning från en själv. Ni kan börja med att kasta ett annat föremål än en pinne som hon får hämta in, sedan går ni och gömmer prylen så att hon ser det, sen får hon hämta den. Så ökar man svårighetsgraden, trampar upp en ruta på t.ex 20*20 meter (går zickzack genom rutan fram och tillbaka hit och dit), sedan lägger man ut ett antal föremål. Sen får hon leta upp valfritt föremål, lämna av och sedan hämta nästa. Jag har ett par slitna gosedjur, två halvliters PET-flaskor (som jag lägger godis i, hon får godiset när hon hämtat en flaska), en udda vante och en halv boll. Hon får sin älskade pipboll när vi är färdiga, som markering att vi är färdiga. OBS! Se till att det är saker det inte gör nåt om ni inte hittar igen, för det är långt ifrån alltid man hittar alla grejer – åtminstone när Uzie gör det. 🙄 😆

     • Miss Manic skriver:

      Tack för alla tips!!! Det ska vi abslut testa med henne 🙂 Ta hennes ena anka och någon pinne. Pet-flaskan var bra, gäller bara att hon kommer tillbaka med den utan att tugga hål på den.
      Mer tips är väölkomna 🙂