Litiumbehandling

I morgon har jag ätit Litium i 2 veckor, jag började med en tablett på morgonen och en på kvällen. Efter en vecka så var det dags för blodprov för att mäta koncentrationen. Dagen efter så ringde sköterskan och sa att jag skulle öka med 1 tablett på morgonen.

Så på onsdag är det dags för nästa blodprov och se hur det ser ut då. Sen kommer det se ut så här länge nu, ständiga blodprover och jag är glad över att jag inte är rädd för blodprover som många är.

medicin_51730e47ddf2b33d56613602

För mer info, klicka på bilden

 

Det enda jag märkt just nu är biverkningar i form av att jag är darrhänt – svårt att skriva för hand, strulig mage och illamående.. Tacksamt när man har kräkfobi… 🙁 Men jag hoppas att det blir bra, att biverkningarna försvinner och att jag kommer att må bättre.

Jag är fortfarande deprimerad och har mycket ångest, inte lika kraftig ångest som innan dock, men tillräckligt för att livet ska kännas jobbigt.

“Innan behandlingen påbörjas tas ett antal prover för att kontrollera främst njurfunktion, blodsocker, blodsalter och sköldkörtelfunktion. Därefter kontrolleras njurfunktion, kalkhalt i blodet, sköldkörtelfunktion, blodsocker, vikt och blodtryck regelbundet. 

Vid förebyggande behandling startar man med en låg dos. Efter en vecka mäts halten av litium i blodet 12 timmar efter senaste dos. Därefter justeras dosen baserat på provtagningsresultatet. En liknande halt i blodet eftersträvas för alla som tar litium (0,5 – 0,8 millimol per liter). Dosen kan ändå variera, eftersom njurarna är olika snabba på att filtrera bort litium från blodet.

Under pågående behandling med litium påverkas njuren så att urinvolymen ökar något, vilket man får kompensera genom att dricka mer. För att undvika viktuppgång bör törsten släckas med vatten eller annan kalorifattig dryck. Vid korrekt inställd behandling anses risken för annan njurpåverkan vara liten.

Njurfunktionen mäts ändå regelbundet för att upptäcka eventuell påverkan i tid. Litium kan påverka sköldkörteln så att ämnesomsättningen minskar. Även bisköldkörteln kan påverkas och därmed kalciumnivån i blodet. I båda fall gör regelbunden provtagning att behandling kan insättas innan symtom uppstår.”

Så ni ser, det är en hel del som spelar in, jag får heller inte ta några andra smärtstillande än Alvedon och Panodil. Men jag hoppas och tror på Litium, jag har hört mycket bra, men det värsta med biverkningarna är att om de försvinner så kan de komma tillbaka om koncentrationen i blodet ändras och då måste jag ta nya prover.

Det är en “jobbig” typ av medicin på så sätt att man ständigt kommer få ta blodprover, men om den fungerar så kommer det vara värt alla nålstick i världen. 

4 thoughts on “Litiumbehandling

 1. Jag trivs bra med Litium, men räkna med att det kan ta tid innan du märker någon positiv skillnad på dina humörsvängningar och ångest, du ska ha legat på 0,5-0.8 ett tag för att få positiv effekt, så det är förtidigt ännu att säga om de hjälper eller inte. Jag hoppas att du sen kommer märka stor skillnad. Kram

  • Ja, jag läste på någon son sida eller om det var i häftet jag fick att det kan ta upp till 1 år innan man känner någon effekt.
   Men jag både hoppas och tror på Litium, vill bara bli av med biverkningarna. Sen om jag fattat saken rätt så måste jag tänka mer på att dricka vatten. Jag är urusel på att dricka, så jag måste verkligen börja tänka på det nu…. Kram

   • Ja det kan vara bra att dricka lite extra men oftast säger kroppen till själv om den behöver mer vatten genom att du blir törstig.
    Jag dricker ur lite större glas så då får jag i mig extra.

    • Jag är så dålig på att dricka, så jag känner knappt törst längre förrän jag dricker.. Då blir jag paniktörstig istället.. Men nu har jag en vattenflaska vid datorn så jag ser till att dricka lite mer nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *