Snart är sommarlovet över

Sommaren har gått, inte än som så alltså, men just “ledigheten” från terapier. Men det känns skevt, sommaruppehåll, som om man är friskare på sommaren. Men jag fattar att de behöver semester men vi som behöver hjälpen behöver den året runt. Men det får gå ändå!

Sen en sak som jag tänkte på, i mitt inlägg där jag skrev om alla positiva saker i mitt liv, på det fick jag en kommentar av en som inte alls är insatt i hur det fungerar att leva med en borderlineproblematik och att ha bipolär diagnos;

“Men allting verkar så snurrigt, än mår Du skit, sen är allt underbart? Hur är det? På riktigt. Kanske Du måste ta tag i realiteten?”

Grejen är, vi med dessa diagnoser har mycket upp och ner i våra liv. Det svänger fort och jag har mer av den depressiva och ångestfyllda delen, andra har tvärtom. Det är liksom så vi fungerar, tyvärr!

Jag menar, vem vill inte må bra? Bipolär diagnos är det som förr hette Manodepressiv. Så, innan okunnigt folk kommenterar såna saker — läs innan ni kastar skit och okunskap. Det är liksom svårt nog som det är.

Om ni inte vill läsa eller ta reda på fakta – låt bli att kommentera. Jag är glad att detta har varit en bra dag för då kan jag slå ifrån mig sånt – det rör mig inte i ryggen! Hade det varit en sån dag som jag oftast känner av – då hade jag tagit det jättehårt.

Detta är bipoläritet:

Manisk fas

Vanliga symtom i den maniska fasen är

 • förhöjd sinnesstämning
 • ökat självförtroende
 • överaktivitet
 • irritabilitet.

Depression

Vid depression brukar man ha de flesta av följande symtom:

 • nedstämdhet
 • håglöshet
 • glädjelöshet
 • koncentrationssvårigheter
 • dåligt självförtroende
 • sömnbesvär
 • ökad eller minskad matlust
 • känsla av hopplöshet
 • minskad sexuell lust.

Och detta är borderline

 • Skräck att bli övergiven.
 • Stormiga relationer som pendlar mellan intensiv beundran och extrem nedvärdering.
 • Kraftigt störd, förvriden eller instabil självbild.
 • Missbruk av till exempel droger, sex, mat eller pengar.
 • Återkommande självmordsförsök eller hot om självmord och självmisshandel.
 • Kraftiga humörkast. Stark irritation, ångest eller depression som kan vara några timmar, till som mest några dagar.
 • Återkommande känsla av tomhet och leda.
 • Intensiv vrede som inte står i proportion till vad som väcker den.

Så, detta är min vardag. Jag kan inte göra så mycket mer än att försöka tänka att “det blir bättre” För jag vet att det kommer bra dagar men jag är även medveten om att dipparna blir jag inte av med, ångesten likaså.

Det blir bättre efter terapi och rätt medicinering. Borderline kan skrivas av – det är vanligast men bipolär, det är något jag kommer få leva med. Jag har blanddiagnoser och så är det.

Borderline och PTSD kommer avskrivas efter lyckad terapi. ADD och bipolär kommer jag alltid att vara, men med mediciner som är rätt för mig så kommer jag att lära mig att hantera livet på ett annat sätt än jag idag kan.

När jag mår som sämst så har jag ångest med psykotiska inslag och det är oftast då jag självskadar, jag är inte medveten om att jag gör det förrän det är för sent. Och det under borderline som är markerat med fet text – det är dom bitarna jag måste jobba extra hårt med.

Så, det är en del av mig, välkommen till mitt liv

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *